tisdag 20 januari 2009

Change for life : Xunhua special school

Detta är ett av projekten som jag kommer att jobba med i vår.
I välgörenhetsgruppen "Change for life" har jag chans att göra livet något lättare för dessa underbara små mirakelbarn som lyckas koka soppa på en spik. Just nu planerar jag inför ett samarbete med svenska skolan i Beijing. Jag hoppas de vill vara med och hjälpa till. Svenskar har ju inte samma "charity spirit" som många andra nationaliteter har. Jag hoppas kunna ändra på det, i alla fall lite grann.
Filmen visar en skola på en plats långt från Beijing som heter Xunhua och ligger i en av Kinas fattigaste provinser, Qinghai. I skolan finner man 120 elever varav hälften är föräldralösa.
Några av dem är handikappade och helt utan hjälpmedel. De behöver bl a hörapparater. Den årliga kostnaden för läkarvård är 20 yuan, en summa som ingen har råd att betala. Det betyder att de inte kan träffa en doktor när de blir sjuka. Den vård som finns är den, inte alltid tillräckliga vård, dom får av sina lärare.
Skolan är helt utan toaletter och tvättrum. Långt från skolan ligger byns offentliga toalett som de använder. Ute på skolgårdens vägg finns en enda kallvattenkran som skall räcka för alla 120 barnens behov, Det innebär allt ifrån tvätt till dusch.
Maten är knapp och består endast av enkla mål gjorda av potatis och mjöl.
I vår skall Change for life göra ännu en resa dit för bistå med hjälp. Vårt främsta mål, innan vi far dit, är att samla ihop pengar så att vi kan bygga toaletter och tvättrum på skolan.

1 kommentar:

Leila sa...

På vilket sätt kan man donera pengar till detta projekt? Finns det nåt bankgirokonto eller liknande?