onsdag 4 mars 2009

Välgörenhet i kris-Sverige, finns det en framtid?

Idag var jag med två andra väninnor på Svenska skolan i Beijing för att berätta om det välgörenhetsarbete som vi pysslar med i Change for Life. Barnen studerar just nu under temat Miljö och hälsa, så vi kom överens med lärarna att det passade bra att prata lite om fattigdom och hur man kunde hjälpa till. Vi visade även filmen om Xunhua Special school, :

http://www.youtube.com/watch?v=QRY4CFBioPY


som ni alla redan sett som läser min blogg. Barnen på skolan hade jättemånga bra idéer om hur man kunde hjälpa fattiga skolbarn i Kina. En sak var de alla överens om och det var att Xunhua behöver PENGAR. Vi skickade med barnen en lapp hem om oss och vad vi pratat med eleverna om. Samtidigt bad vi om ett bidrag, högst frivilligt.

Tänka sig vad en del föräldrar blev upprörda!
-Så här får det inte gå till på en svensk skola! Det här har inget med en svensk skola att göra! Svenska föräldrar vill själva avgöra vad som skall anses värt att ge allmosor till! Det har inget med deras barn att göra! Svenska föräldrar ger redan massor till andra välgörenhetsprojekt! Svenska barn kan bli ledsna av att se andra fattiga barn!

BRA! Säger jag. Fint att ni föräldrar redan ägnar er åt välgörenhet. Nu vet säkert ert barn om det också. Runtomkring oss där vi just nu bor, myllrar det av fattiga och föräldralösa barn. Skolans uppgift är att tillsammans med eleverna granska och studera elevens närmiljö, inte bara kolla in träd och växter där vi bor utan också levnadsförhållanden. Så, jo, fattigdomsupplysning och vad man kan göra åt det, liksom hur man undviker försurning i sjöar, har i allra största grad med skolan att göra. Sen, om barnet väljer att kalka sjöar en hel sommar eller vill samla in pengar för att ett annat barn skall kunna t ex höra, det är ju högst frivilligt och det har vi poängterat! Allra sist, är det inte fantastiskt om ditt barn blir ledset när det ser fattigdom i världen! Då tycker jag att du har lyckats fostra en underbar medmänniska med mycket empati. Grattis!


Vill också passa på att tacka Svenska Skolan i Beijing för att vi fick komma och prata med er i några minuter. Tack för det! Vill också tacka de föräldrar och barn som intresserat lyssnade på oss och de som på stående fot donerade pengar till vår verksamhet. Jag ska personligen se till att de kommer till den nytta de är avsedda för! Tusen tack!

Inga kommentarer: